Thursday 19 February 2015

Karipap mudah

Assalamualaikum semua..

Dah lama xmengupdate blog..hari nie baru berkesempatan..

Hari nie saya nak share resepi mudah karipap..sebab en hubby memang gemar sangat ngan karipap..katanya kalau beli makan tak puas..intinya ciput jerk...biasa la nama pn meniaga..tp jagan lah berkira sangat..kalau niat sedekah sikit kan lagi berkat..ehhh panjang lebar plak celoteh..

Ok nie antara bahan2

Untuk inti
5 biji kentang
3 sudu serbuk kari
Sedikit garam
Sedikit daun kari
5 cawan Air

Untuk kulit yang ranggup
2 cawan tepung gandum
2 sudu minyak masak(dipanaskan)
1/2 cawan air sejuk(masukkan garam dan kiub ais ke dalam cawan air)

Caranya

Potong dadu kentang td..masukkan kedalam kuali yang diisi air..kemudian masukkan kesemua bahan tadi..masak sehingga empuk..

Untuk inti

Panaskan minyak terlebih dahulu..masukkan tepung dalam bekas..bila minyak dah panas..masukkan ke dalam bekas tepung dan kacau..kemudian masukkan air sikit2..jagan terlampau keras dan terlampau lembik..

Bila dah siap adunkan..buat bulat2 supaya senang nak masukkan dalam acuan..saya guna acuan jerk ..sebab tak pandai nak claim bunga dia..

Dah siap goreng dalam minyak yang panas..

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment